logo

Carlotta - the museum database

Data elementBeskrivning

CountValue
1<0x0a>Fond i limmad applikationsteknik. Bottentyg av beige ullfilt. Applikationer i olika material som tex bomullsväv, klädestyg i syntet, ullfilt och acetatfoder. Limningen har gulnat och åldrats och flera delar sitter nu löst. I ovankant är tyget häftat mot en träribba.
1<0x0a>Handgjord keramikstampl i oglaserad rödgult lergods. Rektangulär med avfasade hörn och avsmalnande bakåt. Användes till stämpla signaturer på lergods.
1<0x0a>Målat på fanan är en kvinna stående på jordglob med en brinnande fackla i vänstra handen och ett strå i den andra. På huvudet har hon en frygisk mössa med vingar. I bakgrunden en soluppgång, och framför jordgloben två händer som sluts i ett handslag samt en manometer och en reglerventil. Under mittenmotivet en bladranka av eklöv och lagerblad. På andra sidan är samma motiv målat. Kvinnan har sin förebild i den franska frihetsgudinnan Marianne. Den frygiska mössan bars av de franska revolutionärerna under franska revolutionen och symboliserar uppror. Vingarna på mössan gör att den har en likhet med Odens huvudbonad. Oden var den främsta av asagudarna. Soluppgången symboliserar en ny tid. Den brinnande facklan står för upplysning, jordgloben för internationalism. Eklöv symboliserar uthållighet och styrka, lagarbladen står för seger eller odödlighet. Handslaget symboliserar solidaritet men i detta fallet betyder det nog försoning då den ena armen bär manschett och den andra en blåblus.