logo

Carlotta - the museum database

Johansson, Arvid

Visat namn
Johansson, Arvid
Arkivreferens
Helsingborgs museer Personalia J
Efternamn
Johansson
Personnamn
Arvid Johansson
Förnamn
Arvid
Kön, Ålder
m
Tidpunkt - Födelse
1906-07-02
Tidpunkt - Död
1968
Tidpunkt - Verksamhetsstart
1920
Yrke
borstbindare
Historik

Arvid Johansson var borstbindare i Helsingborg från 1920-talet fram till mitten av 1960-talet. Kunskapen om yrket hade han tagit över efter sin far, Johansson (fadern tilltalades alltid enbart med sitt efternamn) som var född i Hishult. När Arvid var nio år gammal dog hans mor, 32 år gammal. Hon efterlämnade fyra barn; Arvid, en bror född 1903 och två systrar, födda 1904 och 1911.

Arvid levde med sin hustru Elsa Linnea och sina tre barn på Nygatan 52, en adress som också hyste verkstaden. Tomten låg nära havet mot sjön. Nedanför en backe som tog vid efter Nygatan 54, låg fiskebodar till höger och en brevduveförening till vänster.

Bostadshuset delades i två lägenheter och på gården fanns två utedass och en pissoar, upplag för ved och koks och ett gemensamt brygghus. Det fanns också ett förrådsutrymme för cyklar och diverse samt bänk och bord. I anslutning till gården låg Arvids verkstad. Tomten kringgärdades av ett staket och det fanns en genomgång till familjens odlingslott där man höll med bland annat blommor och potatis. Hela fastigheten hyrdes av Helsingborgs stad. I närheten utmed Nygatan fanns ett charkuteri och ett boktryckeri, Stadlings.

Arvids dotter, Gunhild, minns barndomshemmet som ett gott hem med värme också som ett ställe där det aldrig saknades mat på bordet. Arvid, som alltid var ur sängen mycket tidigt lagade frukost till alla. Området hade en blandad befolkning med flera barn. Gunhild gick i Raus Planteringsskolan i åtta år, och flyttade så småningom norrut vid 18-års ålder. Efter en tid slog hon sig ner i Uppsala. Hennes bröder fortsatte också de inom andra branscher.

Arvid skötte sin rörelse precis som de produkter han tillverkade – noggrant och utan något slarv, kvalitet var mycket viktigt. Hem- och företagsekonomin var också mycket viktig för honom. Att låta installera telefon var ingen självklarhet eftersom han ogärna drog på sig för stora utgifter. Företag med behov av specialtillverkade borstar för maskiner och liknande beställde produkter av Arvid. Han erbjöds andra arbeten men valde att stanna i sitt hantverk.

Arvid hade god fysik bland annat eftersom att han cyklade väldigt mycket då produkterna skulle säljas, distriktet han vanligen rörde sig inom var Nordvästra Skåne. Att tillryggalägga 10 mil om dagen var inte ovanligt. Gunhild finner därför alla traditionella talesätt om borstbindare helt felaktiga – de passar inte i ett enda avseende in på Arvid.

Arvid tvingades under andra hälften av 1950-talet att flytta från bostad och verkstad eftersom det stora Sydhamnsprojektet till delar helt omvandlade Raus och Planteringen. Bostad och verkstad flyttades då till Harlyckegatan. Arvid rycktes bort i sjukdom vid 62 års ålder.

Källa: Gunhild Svedberg, dotter till Arvid Johansson (2017)

; I en tidningsartikel från NST 17/4 1964 beskrivs Arvid Johansson som Skåness siste "knalle". Han var bara 10 år när första gången följde med sin far "som även han var knalle." Fadern hade en väl inarbetad kundkrets som utökades efterhand som åren gick. Arvid cyklade långa sträckor och hade därför god fysik. I ungdomen kunde det hända att han cyklade till Malmö två gånger om dagen. I just Malmö fanns många kunder och lastningskapaciteten på cykeln var begränsad." [artikeln finns i arkivet]
Källuppgifter
Gunhild Svedberg [dotter]; NST 17/4 1964
Land
Sverige
Landskap
Skåne
Län
Malmöhus
Kommun
Helsingborg
Adress
Nygatan 52