logo

Carlotta - the museum database

bild

291-2018 :: fotografi

Object description
Bilden föreställer tre manspersoner iklädda endast skjortra ochg skor samt strumpor stående på en strand. Där sitter också en hund vars koppel en man håller i och en tredje man håller i en käpp. I bakgrunden delvis hav.
Sakord
fotografi
Inventarienummer
291-2018
Antal ingående delar
1
Motivkategori
djur; grupporträtt; landskap
OCM
133; 231; 885
Motivord
grupporträtt; hund; strand
Personnamn - Fotograf
Lindskog, Bengt f 1894 [troligt]
Gruppering
Foto
Tidpunkt - Fotografering
1910-talets slut [troligt]; 1920-talets början [troligt]
Material - Bildbärare
glas
Fototeknik - Svartvit, färg
svartvit
Mediatyp - Analog, digital
analog
Fototeknik - Positiv, negativ
negativ
Fototeknik - Påsikts-, genomsiktsbild
genomsiktsbild
Höjd
12 cm
Bredd
9 cm
Beskrivning
Bilden föreställer tre manspersoner iklädda endast skjortra ochg skor samt strumpor stående på en strand. Där sitter också en hund vars koppel en man håller i och en tredje man håller i en käpp. I bakgrunden delvis hav.
Historik
Bilden ingår i en samling glasplåtar och negativ som hittats på vinden på Karl X Gustavs gata 11, år 2011. Bilderna låg i glasplåtslådor i ett gammalt drängskåp på vinden. Huset såldes av Bengt Lindskog och systern Hildur Hedin 1982 till Irene Eriksson som fann bilderna på vinden. Bilderna är troligen fotograferade av Bengt som var tågarbetare och fyllde 90 år 1984. Bengt och Hildur var uppväxta i huset och återvände till adressen som vuxna. Fastigheten, norra delen av huset, har hela tiden haft namnet "Hälsan". Bilderna föreställer bilder från hus exteriör och interiör, från trädgården samt från utflykter till stranden samt en resa utomlands. Bilder finns också från Pålsjöstrand, Pålsjöskog, Kulla Gunnarstorp, Ramsvik, Telegrafstation i Helsingborg, Berlin och Nordtyskland. Huset på Karl X Gustavs gata 11, Höken 29, är ett parhus, uppfört 1903-04 efter ritningar av Harald Berglin av egnahemsföreningen Helsan upa. Medlemmar i föreningen var bland annat tjänstemän vid järnvägen som Peter Svensson Lindskog. De individuellt utformade fasaderna är detaljrika. Alla hus ligger på samma avstånd från gatan. Till varje hus hör en liten trädgård på baksidan och en förgård mot gatan. Huset beboddes från början av Peter och Hilda Lindskog med barnen Bengt och Hildur. Barnen tar sedan över huset som vuxna. Om huset berättas att norra delen består av två lägenheter, en lägenhet per plan och en hyrdes ut för att få det att gå ihop. Vissa personer på bilderna kan vara inneboende som hyrde ett plan.
Personnamn - Avbildad
Lindskog, Bengt f 1894 [osäker]
Land - Avbildat
Sverige
Landskap - Avbildat
Skåne
Län - Avbildat
Malmöhus
Stad - Avbildad
Helsingborg
Plats - Avbildad
Pålsjöstrand
Samtidiga förvärv
244-312-2018, 597-640-2018
Tidpunkt - Förvärv till museet
2011-03-23
Förvärvsomständigheter - Till museet
gåva
Personnamn - Förvärvat från
Eriksson, Irene 2; Eriksson, Yvonne [genom]
Månad - Månadens fotografi
2018-07

Leave a comment

You can comment on the object here. We moderate all comments before publishing.