logo

Carlotta - the museum database

W1-1 :: målning, triptyk

Object description

Interiör från Carl Larssons hem i julstämning. Triptyk. Oljemålning på duk inom vitmålad enkel träram.

Motiv enligt beskrivning: "Carl Larssons målning, Nu är det jul igen, skildrar julfirande i Dalarna vid 1900-talets början.

Det är julfrukosten på julafton 1906 i den stora ateljén i familjens hem, Lilla Hyttnäs, i Sundborn som skildras.

Julbordet är dukat och granen tänd. Carl Larsson själv vänder ryggen till och ser ut genom fönstret. Bland familjemedlemmarna i färgglada folkdräkter har han placerat in jungfru Maria och Jesusbarnet (framför skåpet i mitten).

Målningen, som tillkom 1907, är ett av Carl Larssons mest omtyckta verk. Den köptes av Helsingborgs museum 1908 direkt av konstnären.

"Den stora målningen, rik på detaljer, visar hur den Larssonska julfrukosten, som intogs i ateljén i Lilla Hyttnäs, kunde gå till.

Personerna är, från vänster till höger: köksan Hilma Sundgren; Kersti Kvarnberg, hustru till rättaren på Spadarvet, sitter på spiselkanten; mannen i länstolen är Carl Larssons far Olof. Vid sidan om honom står Karin Larsson, Lilla Brita sitter vid flygeln medan Suzanne och Pontus fyller sina tallrikar på motsatta sidan av bordet. Erik Kvarnberg, rättaren, är julen till ära klädd i Bodadräkt. Flickan i den tomteröda klänningen är Kersti. Kokerskan Anna Arnbom i Sundbornsdräkt är på väg ut i köket för att hämta mera öl. Brita Kvarnberg, vars ryggtavla vi ser, bär också hon Bodadräkten. Den lille gossen med en smörgås i handen, helt uppslukad av de skimrade ljusen i granen, är sonen Esbjörn, sex år gammal. Bakom honom står Martina, hjälpredan, därefter Augusta som var Olof Larssons hushållerska. Granen skymmer Johan som var Spadarvets tidigare rättare. " ur Käre Calle Larsson - Breven, prinsen och de berömda verken, Prins Eugens Waldemarsudde, 2009 s. 267

  • Inventarienummer - Föreställer (11)

Leave a comment

You can comment on the object here. We moderate all comments before publishing.