logo

Carlotta - the museum database

2047-2020 :: permanentspole

Object description
Permanentspole med stomme i förnicklat stål, spriralformad (ena sidan bredare och andra sidan smalare), svagt böjd i ett stycke. Flätat, brunt plasthölje klätt omkring spiralen. På spolens undersidda sitter en klämma i förnicklad stål som används för att spänna fast håret.
Sakord
permanentspole
Inventarienummer
2047-2020
OCM
302; 305
Svenska ämnesord
frisyrer ; frisörer; hygien; hårvård; personlig hygien; skönhetsvård
Tidpunkt - Tillverkning
första halvan 1900-talet [trolig]
Gruppering
Kultur
Materialkategori
metall; plast
Material
förnicklat stål
Teknik
flätat; formpressat; lött
Längd
9,3 cm
Diameter
3 cm
Beskrivning
Permanentspole med stomme i förnicklat stål, spriralformad (ena sidan bredare och andra sidan smalare), svagt böjd i ett stycke. Flätat, brunt plasthölje klätt omkring spiralen. På spolens undersidda sitter en klämma i förnicklad stål som används för att spänna fast håret.
Funktion
används vid permanenter för att locka håret
Historik
Permanent är en behandling som görs i kosmetiskt syfte för att förändra strukturen på en persons huvudhår. Vanligen syftar permanenten till att få rakt hår att bli lockigt, men det förekommer även rakpermanent, där lockigt hår görs rakt. Permanent har sitt ursprung i onduleringen. 1906 konstruerades en apparat för Permanent-ondulering. Begreppet förkortades så småningom till permanent, brukat första gången i en annons i Svenska Dagbladet 1932. När rakt hår ska permanentas för att bli lockigt rullas håret upp på spolar eller papiljotter och behandlas sedan med olika kemikalier. Värme påskyndar processen. Permanent utförs vanligen av en utbildad frisör på en frisersalong. Permanentvätskor för privat bruk kallas hempermanent. Permanentvätska innehåller oftast någon form av alkalisk vätska blandat med tioglykolsyra. Då hår består av flera lager och det yttre öppnas av bland annat alkaliska vätskor och alkohol innehåller de flesta kem-tekninska hårprodukter någon av dessa. ; Permanentspolen har troligen använts i Anders Wilhelm Anderssons frisörsalong "A. W. Andersson & Son" eller Tor Winnetts perukmakeri och damfrisörsalong, senare driven av Tage Feldt. I samband med Tages död (1969), skänktes all interiör från frisörsalongen till Helsingborgs museum och Fredriksdal. Under tidigt 1970-tal byggdes frisörsinteriören upp i ett av husen i gamla stadskvarteret på Fredriksdal, och har sedan dess varit en populär sevärdhet. 2014 renoverade man utställningen. Vid tillfället beslutades det att en del av interiören skulle maganiseras i Helsingborgs museums samlingar på Kulturmagasinet.
Källuppgifter
sv.wikipedia.org [2020-06-26]
Tidpunkt - Förvärv till museet
1960-tal [trolig]; 1970-tal [trolig]
Förvärvsomständigheter - Till museet
deposition
Personnamn - Förvärvat från
Feldt, Tage [trolig]
Utställning
Fredriksdals frisörsinteriör 1970-tal > 2014

Leave a comment

You can comment on the object here. We moderate all comments before publishing.