logo

Carlotta - the museum database

3313-2020 :: blus

Object description
Figursydd blus i vit polyamid/nylon (syntetisk textil). Kantad med formremsor runt halsringning och armhål. Framsida bröst är smyckad med enkelt broderi. Knäppes baktill med en rad runda, vita plastknappar.
Sakord
blus
Inventarienummer
3313-2020
OCM
286; 288; 29; 291; 291 2; 294; 384; 463; 87; 871; 874
Svenska ämnesord
beklädnadsindustri ; dammode ; hantverksundervisning ; kläder; kläder - framställning, tillverkning etc. ; klädhandel; klädsömnad ; klädvård; konfektionsindustri; kvinnokläder ; mode; mode och konst ; modedesign ; nylon; specialskolan; syntetfibrer ; sömnad ; textilindustri ; tröjor ; undervisning; utbildning; yrkesutbildning
Tidpunkt - Tillverkning
1954
Personnamn - Tillverkning
Liljeqvist, Siv
Gruppering
Kultur
Materialkategori
textil; plast
Material
polyamid/nylon
Teknik
broderat; figursydd; handsytt; maskinsytt
Längd
48,5 cm
Bredd
34 cm [midja ]; 53 cm [axel - axel]
Vikt
65 g
Funktion
damplagg för överkroppen
Beskrivning
Figursydd blus i vit polyamid/nylon (syntetisk textil). Kantad med formremsor runt halsringning och armhål. Framsida bröst är smyckad med enkelt broderi. Knäppes baktill med en rad runda, vita plastknappar.
Historik
Nylon betecknar en grupp syntetfibrer av polyamid. Nylon var från början ett varumärke som lanserades av "DuPont" 1938, men har med tiden blivit ett allmängiltigt varumärkesord. På det engelska språket har nylon blivit synonymt med damstrumpor. Under andra världskriget användes nylon för militära ändamål, t.ex. som ersättning för hampa och siden i fallskärmar. [2];

Blusen är del av en samling klädesplagg givna av Siv Liljeqvist.

Siv berättar om blusen: "Vid den här tidpunkten betraktades nylon (polyamid) som något nytt och fint. Männen skaffade sig nylonskjortor. De behövde inte strykas. Men de var förfärligt obekväma för de sög nästan ingen fukt. Vår ena sömnadslärare på Vanföreanstaltens yrkesskola, Helga Gustafsson, hade möjlighet att köpa in nytt material från en Stockholmsfirma. Det var genom henne jag köpte tyget till blusen. Det var ett lätt material. Hela blusen inklusive 6 knappar väger 65 gram. Jag var inte medveten om hur värmekänsligt materialet är, därför finns en smältskada nederst vid ena sidsömmen. Våren 1954 gick jag på Stockholms Tillskärarakademi. Någon kom och fotograferade oss. Den dagen var jag klädd i blusen."

[1]
Källuppgifter
sv.wikipedia.org [2020-10-15]
Personnamn - Användning
Liljeqvist, Siv
Personnamn - Tidigare ägare
Liljeqvist, Siv
Samtidiga förvärv
3313--3316-2020
Tidpunkt - Förvärv till museet
2020-04-21
Förvärvsomständigheter - Till museet
gåva
Personnamn - Förvärvat från
Liljeqvist, Siv

Leave a comment

You can comment on the object here. We moderate all comments before publishing.