logo

Carlotta - the museum database

Linder, Britta

Visat namn
Linder, Britta
Personnamn
Britta Linder
Efternamn
Linder [gift]; Pettersson [född]
Förnamn
Britta
Kön, Ålder
k
Tidpunkt - Födelse
1916-07-25
Tidpunkt - Död
2010-08-30
Yrke
Klädbutiksägare
Historik

Britta Linder föddes 1916 i Kungshult, Eslövs kommun, efter skolgång arbetade hon i unga dagar som försäljare i Liljedahls Damkonfektionsaffär i Eslöv, flyttade senare till Stockholm som säljare i en skoaffär. Britta flyttade senare till Helsingborg och träffade där sin blivande make Henry Linder. Tillsammand bildade de Linders kapplager som låg på Torekovsgatan 7 i Helsingborg.

Berättat av Brittas dotter Eva Hagenfeldt (se bilaga)

;

Familj 30 september 2010

Britta Linder till minne

Britta Jacobina Linder, Helsingborg. har avlidit i en ålder av 94 år.

Av: Curt Salomon-Sörensen

En för många välkänd affärskvinna har gått ur tiden. Britta Jacobina Linder växte upp i det lilla stationssamhället Kungshult någon mil öster om Eslöv, där fadern var sågverksägare. Det var också i Eslöv hon gick i skola och träffade sin blivande man Henry.

Tillsammans med maken startade de 1954 företaget Kapplagret på Torekovsgatan i Helsingborg, och något år senare även Kapplinders i Malmö. Båda företagen utvecklades väl och försäljningen ökade för varje år. Britta for mellan Helsingborg och Malmö med sin vita Thunderbird lastad med nya kappor till köpsugna kunder.

Kvinnorna strömmade till butikerna och i samband med den ökade försäljningen behövdes ändringssömmerskor. Dessa fann Britta i husen runtomkring butiken på Torekovsgatan i Helsingborg. Alla kvinnor på 50- och 60-talet hade ju sömnadskunskaper och symaskiner.

I nära 50 år pågick verksamheten, och stamkunderna var många. I butiken mötte kunderna, och icke minst de anställda, en glad och positiv kvinna som alltid såg möjligheter. En möjlighet var till exempel när hon av doktor Martha P:son-Henning fick köpa den stora villan Örnäshals i Laröd. Här startade Britta kaffeservering sommartid och anställde ett antal skollediga ungdomar som serverade kaffe med nybakade kakor.

Brittas goda hjärta uppskattades av många. På Torekovsgatan bodde en familj som hade det svårt efter moderns bortgång. Britta erbjöd sig att ta en av flickorna i familjen till sig men plötsligt hade Brittas familj ökat till fem personer. Flickan blev som dotter i huset och flyttade som ung till utlandet. Under alla år som gått har hon alltid haft nära kontakt med Britta och visat sin tacksamhet för ungdomsåren.

På 60-talet byggde makarna Linder en ny villa på landborgskanten där de kunde träffa sina många vänner. Britta var en glädjestrålande värdinna, kände aldrig någon trötthet och hade en otrolig energi i allt hon företog sig.

I 37 år har undertecknad känt Britta. Alltid var hon glad och positiv, vänlig och omtänksam, och hade en härlig humor. Likheten var stor med min egen mor. Vi fann varandra snart och det dröjde inte länge förrän hon ordnade uppdrag åt mig och mitt företag. Hon köpte en stor villa i Mölle, där marken styckades till tomter. Här fick jag i uppdrag att rita flera villor. Britta byggde också ett sommarhus till familjen där hon kunde njuta av naturen och de salta baden. Med åren blev det många fler uppdrag som initierats av Britta.

De sista åren tillbringade Britta med bibehållen hälsa och humor på Dunkerska huset där hon i sina rosa kläder och keps fick många vänner. Hennes glada sätt gjorde att många boende gärna samlades kring Britta och personalen hade alltid en hjälpande hand över för Britta. Det är många som saknar Britta Linder.

https://www.hd.se/2010-09-30/britta-linder-till-minne

Litteraturhänvisning
www.hd.se [2021-01-13]
Källuppgifter
Bilaga till förvärv 4509-4514-2021.
Land
Sverige
Landskap
Skåne
Stad
Helsingborg