logo

Carlotta - the museum database

Nilsson, Henning keramiker, Nilsson, Henning, Nilsson, Henning antikhandlare

Visat namn
Nilsson, Henning keramiker; Nilsson, Henning; Nilsson, Henning antikhandlare
Efternamn
Nilsson
Personnamn
Henning Sigfrid Nilsson
Förnamn
Henning [tilltalsnamn]; Henning
Kön, Ålder
m
Titel - Personens
herr
Tidpunkt - Födelse
1907
Tidpunkt - Död
1993
Yrke
keramiker; antikvitetshandlare; antikhandlare
Historik

Född 1907 vid tegelbruket i Rögle. Fadern arbetade som grovarbetare ute i bygden.Under första kriget var det svåra tider. Henning och modern hackade betor hos en lantbrukare som kallades "Snåla-Per". Familjen flyttade till Ängelholm 1917-18 och det var svåra tider och Henning skickades ut att tigga mat. När han var 12 år började han vakta grisar på en gård. Snart satte fadern honom i lära hos en skräddarmästare och Henning vantrivdes. För att överleva skräddarsysslan började han bygga fioler. Han blev så duktig att han byggde till bl.a. konsertviolinister. 23 år gammal gick han och lärde sig spela fiol hos Ernst Holm (bror till Åke Holm). Efter att ha sytt en smoking till sin lärare öppnade han skrädderi och kemtvätt. Sedan öppnade han antikvitetshandel och sålde mycket till Hälsingborgs museum. Torsten Mårtensson bad honom bland annat skaffa stampestövlar och det gjorde han. På en månad skaffade han 8-10 par till museet från lokala fiskare.

Genom antikvitetshandeln kom H.N. i kontakt med bildhuggaren och keramikern Robert Nilsson och kermaikern Signe Persson, då hos Andersson & Johansson. Han byggde en liten ugn till S.P. och då det lyckades slog han sig samman med en kamrat och byggde en större ugn för att sätta igång egen tillverkning.

H.N. expereminterade och expereminterade, främst med oxblodsglasyr. Sju år tog det innan han var nöjd och då var han i det närmaste utfattig.

1967 fick han Statens konstnärsstipendium, 1968 Statens konstnärsstipendium och Nathorts Böös stipendium.

Med sin hustru fick han sönerna Paul, Lars och Roger (numera Harry-Klaj Oxenblå)

Info hämtad från Harry-Klajs hemsida www.klaj.nu

; Bodde I korsvirkeshus utfarten Höganäs mot Strandbaden. Sonen Harry-Klaj bor där idag.; Far till keramikern och konstnären Roger Nilsson som kallar sig Harry Klaj Oxenblå, Höganäs. Helsingborgs museum köpte en hel del från hans antikhandel.
Land
Sverige
Landskap
Skåne
Län
Malmöhus; Skåne
Kommun
Höganäs
Stad
Höganäs
Ort
Tånga; Höganäs
Adress
Kullagatan 109