logo

Carlotta - the museum database

Poppe, Nils

Visat namn
Poppe, Nils
Efternamn
Poppe; Jönsson [född]
Personnamn
Nils Poppe
Förnamn
Nils [tilltalsnamn]; Nils Einar
Kön, Ålder
m
Tidpunkt - Födelse
1908-05-31
Tidpunkt - Död
2000-06-28
Yrke
skådespelare; komiker; teaterdirektör
Historik

Nils Einar Poppe (före 27 maj 1966 Jönsson),[1] född 31 maj 1908 i S:t Pauli församling[2] på Möllevången i Malmö, död 28 juni 2000 i Helsingborg, var en svensk skådespelare, komiker och teaterdirektör. Han är främst förknippad med folkliga komedier, och erhöll utmärkelsen Illis Quorum år 1988.

Poppe var gift med Inga Landgré 1949�59 och med Gunilla Poppe från 1963. Han fick barnen Anja Landgré och Dan Landgré samt Thomas Poppe och Mia Poppe. Nils Poppe är begravd på Allerums kyrkogård, norr om Helsingborg

Poppes mor var ogift och utackorderade honom till en dansk änglamakerska i Malmö, som satte honom på en diet av bröd doppat i öl. Efter två år räddades han från henne[3] av Anders och Amanda Jönsson på Möllevången i Malmö, som blev hans fosterföräldrar. Hans teaterdrömmar började spira tidigt och i skolan visade han upp sin komiska talang.

Den 1 augusti 1926 tog Poppe värvning vid flottan och utbildades till torpedeldare vid 1. yrkeskompaniet i Karlskrona som nr 427 Jönsson[4]. Den fyråriga värvningsperioden avbröts i förtid den 16 mars 1928 på grund av kassation, troligen ett resultat av ett hjärtfel som strax innan hade föranlett 30 dagars intagning på Flottans sjukhus. Någon värnplikt blev därefter inte aktuell, men han mönstrade med inskrivningsnummer 936-2/1928.[5] 1929 - 1930 gick Nils Poppe på Fridhems Folkhögskola i Svalöv.

Karriären började hos Oscar Winge på Hippodromteatern i Malmö 1930. Från början hade han siktet inställt på att bli en dramatisk skådespelare, men efter hand märkte han att publiken fnissade och skrattade när han visade sig på scenen. Det var uppenbarligen något i hans mimik som lockade till skratt. Han bestämde sig för att utveckla sin komiska ådra. Redan från början hade han naturlig fallenhet för dans och akrobatik, något som han använde sig av under större delen av sin karriär.

Under sina fyra år på Hippodromteatern medverkade han i en lång rad revyer och operetter, bland annat Guds gröna ängar, Äktenskap instiftas i himlen, Storklas och Lillklas och Blomman från Hawaii. Under en folkparksturné med operetten Mr Cinders (1934) blev han erbjuden engagemang i Klangerevyn på Folkets Hus-teatern i Stockholm. Poppe tackade ja och blev stockholmare för lång tid framöver. Poppe blev snabbt en omistlig del av Klangerevyn. Sketcherna där han fick demonstrera sina akrobatiska talanger var något nytt. Han blev känd och populär i det stockholmska nöjesvimlet. Det var på Folkets Hus-teatern som han för första gången gjorde sin Chaplin-parodi. Nils Poppe kom ju ofta att bli jämförd med Charlie Chaplin; likheterna var många även om Poppe med tiden utvecklade en alldeles egen stil.

På 1940-talet började en ny epok i karriären då Poppe anställdes av teaterdirektören Gustaf Wally. Wally var känd för sina påkostade uppsättningar och lanserade modern musikteater, så kallade musikaler. Nils Poppes definitiva genombrott kom i operetten Blåjackor på Oscarsteatern 1942. Det var där hans mångåriga samarbete med Annalisa Ericson och koreografen Albert Gaubier startade. Paret Poppe-Ericson blev ett populärt danspar och jämfördes ofta med Ginger Rogers och Fred Astaire. Tillsammans spelade de i musikalen Lorden från gränden på Södra Teatern i Stockholm 1947. Rollen som kanonfotografen Bill Snibson i Lorden från gränden blev en paradroll för Poppe; han spelade den sammanlagt 1 040 gånger på olika scener i Sverige, Finland och Danmark. 1949 gjordes en filmversion med titeln Greven från gränden.

Filmkarriären [redigera

Källuppgifter
sv.wikipedia.org [2011-10-18]
Land
Sverige
Landskap
Skåne [född]
Län
Malmöhus [född]
Församling
S:t Pauli [född]
Kommun
Helsingborg [död]; Malmö [född]
Stad
Helsingborg [död]; Malmö [född]
Ort
Domsten
Adress
Möllevången [född]