logo

Carlotta - the museum database

Cykelfabriken King AB, Industrikompaniet

Visat namn
Cykelfabriken King AB; Industrikompaniet
Företagsnamn
Handelsbolaget Industrikompaniet; King; Cykelfabriken King AB; Industrikompaniet
Tidpunkt - Verksamhetsstart
1917
Tidpunkt - Verksamhetsslut
1966
Historik
Företaget grundades av Ernst J. Pålsson och Erik Jonsson och tillverkade maskinvaror m.m.. De hade lokal på Trädgårdsgatan i Helsingborg och monterade så småningom cyklar och även mopeder under märket King. 1939 flyttade företaget till Hästhagsvägen. Företaget flyttades så småningom till Norrköping och 1986 såldes det till Monark-Crescentkoncernen.;

Företaget grundades 1917 av Ernst J. Pålsson och Erik Jonsson som var anställda hos Ernst O. Jönssons på cykelfabriken Kärnan. Tredje delägare var till att börja med Ragnar Jönsson (Ernsts bror).

Företaget började med handel med maskinvaror och tillbehör för smedjor, men på Trädgårdsgatan 15 startades montering av cyklar av delar tillvrkade på annat håll.

Flera företag köptes upp och cykelfabriken växte ur lokalerna. 1939 invigdes en ny fabriksbyggnad, ritad av arkitekt Mogens Mogensen, vid Hästhagsvägen och 1943 uppfördes kontors- och lagerbyggnad. Cykeltillverkningen flyttades senare till Norrköping. I lokalerna i Helsingborg flyttade företagets agentur för scooterfirman "Vespa" in. 1966 såldes moderbolaget till den Aritmosägda Monark- och Crescentkoncernen.

Källuppgifter
Helsingborgs stadslexikon, 2006
Land
Sverige
Landskap
Skåne
Län
Malmöhus
Kommun
Helsingborg
Stad
Helsingborg
Adress
Hästhagsvägen; Trädgårdsgatan 15