logo

Carlotta - the museum database

Crona, Georg

Visat namn
Crona, Georg
Efternamn
Crona
Förnamn
Georg [tilltalsnamn]
Kön, Ålder
m
Tidpunkt - Födelse
1901; 1901
Tidpunkt - Död
1990; 1990
Yrke
konstnär; konstnär
Historik

Född i Helsingborg, självlärd. Deltog redan på 1920-talet i utställningar i Hbg. Även ställt ut på bla.a Liljevalchs och konstakademin i Stockholm. Han tillhörde premiärutställarna på Vikingsberg och deltog så gott som årligen till 1980-talet.

Framför allt känd för sina teaterteckningar från Helsingborg. Under femtio år tecknade han skådespelarkarikatyrer till teaterrecensioner. Han satt i salongen på gamla stadsteatern med block och penna under ca. 400 genrep (skall finnas på Stadsteatern). Han debuterade som teatertecknare 1922 i Skånska Socialdemokraten och från 1977 i HD. Har också utfört politiska karikatyrer och reportageteckningar och medarbetat i Nyheterna och Arbetet. I många år samarbetade han med Car Schill, och tillsammans gav de ut den satiriska skriftserien "Helsingborgs historia".

Under flera år var han medhjälpare till Hugo Gehlin bl.a. vid tillkomsten av takmålningarna i Jacob Hansens hus och mosaikerna i Helsingborgs badhus.

Han har också signerat flera egna offentliga utsmyckningar bl.a. i Maria Församlingshus i Helsingborg.

Även verksam som musiker. Spelade violin och altviolin. Under stumfilmstiden tillhörde han Fogelbergs kapell på Scalabiografen i Hbg och har tidvis varit engagerad i Hbgs symfoniorkester. Har dessutom medverkat som musikkritiker i dagspressen.

Tilldelades Helsingborgsmedaljen 1964.

Gift med Edith Crona. Har tillsammans sonen Lars som också är konstnär.

Land
Sverige
Landskap
Skåne
Län
Skåne
Kommun
Helsingborg
Stad
Helsingborg
Adress
Villatomtsvägen 5 B