logo

Carlotta - the museum database

Nordiska Telefabriken [osäkert], Elfo, Svenska TV-bolaget

Visat namn
Nordiska Telefabriken [osäkert]; Elfo; Svenska TV-bolaget
Företagsnamn
Elfo; Svenska Telefabriken; Nordiska Telefabriken [osäkert]; Svenska TV-bolaget
Tidpunkt - Verksamhetsstart
1950-tal [början]
Historik

Bröderna Månsson, Helge och Karl Erik var två innovatörer som startade sin Tv-firma i början av 1950-talet. Tillverkningen skedde i en liten lokal på Öresundsgatan, men när lokalen blev för liten flyttade företaget till Springpostgränden. Bådas familjer var engagerade och hjälpte till i företaget med namnet "Elfo" som sedan övergick i "Svenska Telefabriken". Svenska Telefabriken blev senare Nordiska Telefabriken (eller bolaget).

TV-Prinsen fick sitt namn efter Lill-Prinsen som också fick det första färdiga exemplaret.

TV-Prinsen var före sin tid då den var en ovanligt liten modell, men den gick inte så bra då den blev för varm. Tillverkningen lades ned i början av 1960-talet.

TV-apparaten har skyddsglas framför bildskärmen, utifall bildskärmen skulle implodera. På den tiden fanns inget skyddsglas runt bildröret.

Bröderna levererade även tillhörande antenner och en finns ännu kvar på Gamlegårds tak, där Martha P:sson Henning bodde. Antennen ser ut som två hopsatta V.

Man byggde bara en TV-apparat åt gången, tror Lillian och när de var färdiga strömmade folk till deras lokal, "Det var ju något fantastiskt med den här rörliga bilden i den här lådan!" Lillian själv promenerade flera gånger med sin nyfödda son från bostaden på Tågaborg till Öresundsgatan ("Man hade ju ingen bil") bara för att få se på underverket.

;

Firman startades 1951 av bröderna Karl-Erik och Helge Månsson på Öresundsgatan 14. Här byggde de Sveriges första TV-apparater. De kunde inte köpa komponenter i Sverige utan fick importera från USA och Danmark. Det första bildröret kom från USA, antagligen hittransporterat med Thore-rederierna i Hbg. Bröderna tillverkade 1954 en serietillverkning om 100 st TV-apparater "Elfo" som kostade 1800 kronor.

Senare designades en liten nätt TV, döpt till Prinsen eftersom det första färdiga exemplaret skänktes till Carl XVI Gustaf då han var liten. Den kostade 1195 kronor.

Företaget hade då flyttat till större lokaler på Springpostgränden, i Stenströms gamla lokaler.

I slutet av 1950-talet köpte Ingvar Kamprad in sig i Svenska TV-bolaget som firman hette nu och sålde vidare det till Bentoneverken i Ljungby.

Fabriken på Springpostgränden stängde 7 juni 1961.

Land
Sverige
Landskap
Skåne
Län
Malmöhus
Kommun
Helsingborg
Stad
Helsingborg
Kvarter
Palmen
Adress
Springpostgränden [2:a]; Öresundsgatan 14 [1:a]