logo

Carlotta - the museum database

489-16 :: giljotin, modell

Object description
Modell av giljotin, utförd i ben, i ett skåp av trä. Enligt etikett på baksidan tillverkad av franska fångar i Porthsmouth 1814-15.
Monterdel - Ingår i
Kuriosakabinettet_1
Sakord
giljotin; modell
ID i utställning
39
Inventarienummer
489-16
Gruppering
Etno; Kultur
Materialkategori
animaliskt material; trä
Material
ben; trä
Höjd
43,8 cm
Beskrivning
Modell av giljotin, utförd i ben, i ett skåp av trä. Enligt etikett på baksidan tillverkad av franska fångar i Porthsmouth 1814-15.
Historik
Modellen är tillverkad av benrester som fången sparat efter sina måltider. Ungefär 100.000 fångar hölls i England under Franska revolutionen och Napoleonkrigen och det finns flera sådana här arbeten bevarade till eftervärlden. Exempel på andra motiv är Spinning Jenny och skepp. Fångarna levde oftast under usla förhållanden och tillverkade olika små föremål som de kunde sälja. Källa: "The History Blog", ligger som bilaga; År 1916 skänkte ingenjör J. F. Andersson i Båstad en större samling naturalier, åtskilliga etnografiska föremål samt ett antal redskap och husgeråd från Luggude härad till Helsingborgs museum. Denna giljotin är ett av dessa föremål.
Webbutställningstext
Modell av giljotin, utförd i ben, i ett skåp av trä. Enligt etikett på baksidan tillverkad av franska fångar i Porthsmouth 1814-15. Modellen är tillverkad av benrester som fången sparat efter sina måltider. Ungefär 100.000 fångar hölls i England under Franska revolutionen och Napoleonkrigen och det finns flera sådana här arbeten bevarade till eftervärlden. Exempel på andra motiv är Spinning Jenny och skepp. Fångarna levde oftast under usla förhållanden och tillverkade olika små föremål som de kunde sälja.
Personnamn - Förvärvat från
Andersson, J. F.
Utställning
Tingen i samlandets spår, 2014-07-05, Kulturmagasinet
Månad - Månadens föremål
2019-03

Leave a comment

You can comment on the object here. We moderate all comments before publishing.