logo

Carlotta - the museum database

Mattsson, Lena

Visat namn
Mattsson, Lena
Efternamn
Mattsson
Förnamn
Lena [tilltalsnamn]
Kön, Ålder
k
Tidpunkt - Födelse
1966
Yrke
konstnär; konstnär
Gruppering
Konst
Historik

Bara 18 år gammal antogs hon på målarskolan Forum i Malmö, som en av de yngsta någonsin, och lärde sig det konstnärliga hantverket. Men måleriet ersattes snart av videokameran.

Hon har fått ett av Region Skåneskulturstipendier på 25 000 kronor. Lena Mattsson har väckt uppmärksamhet både hemma och internationellt med sina verk. Hennes videokonst är inte isolerade "tavlor i tevetappning" - filmerna är delar i större installationer.

Humor är ett tema hos Lena Mattsson. Hon spelar ofta själv en aktiv roll i sina installationer. Under fem månader serverade hon t ex varje dag frukost till åskådarna på danska konstmuseet Louisiana, i installationen "Breakfast for Everybody", en videotravesti på Manets "Frukost i det gröna". Lena hade ersatt Manets kostymklädda män med kvinnor i kostym, och hans nakna dam med en man utan en tråd, men väl med tatueringar över hela kroppen.

Om livets skörhet finns en stark medvetenhet i flera av Lena Mattssons verk. "Se människan" betraktas som en av hennes starkaste installationer - då satt hon själv i flera dagar utanför Socialdepartementet i Stockholm som en hemlös uteliggare alltmedan Per Albin Hanssons kända folkhemstal trumpetades ut över gatan från en högtalare. Ett viktigt stöd har hon i Film i Skåne, som hon samarbetar med sedan länge. De senaste åren har hon gjort flera utställningar och performance både i Sverige och utomlands. En större separatutställning på A Small Fairytale visades med hennes verk på Malmö Konsthall 2001 - 2002. Lena Mattsson har tidigare visat verk i Konsthallen Bohusläns museum och då i utställningarna Turist 1996 och Family Show.

Lena är född 1966 i Kungshamn och bosatt i Malmö.

Land
Sverige
Landskap
Västergötland; Skåne
Län
Västra Götaland [född]; Skåne
Kommun
Sotenäs [född]; Malmö
Stad
Malmö
Ort
Kungshamn [född]