logo

Carlotta - the museum database

612-57 :: mustaschkopp, kopp

Object description

Mustaschkopp, av porslin. Rund kopp, breddad upptill, med ett öra. Vitglaserad, med räffeldekor i relief, samt tryckt blomarrangemang på ena sidan av koppen och förgylld linjedekor. I koppen ett mustaschskydd i form av en kant med en halvcirkelformad öppning mot sidan av koppen, dekorerad med förgylld organisk linjedekor.

Tillhörande fat, dekor med fyra tryckta blombuketter samt förgyllda kanter.

Stämpel på koppen: "403" på linje, under linjen "41".

Sakord
mustaschkopp; kopp
Inventarienummer
612-57
Antal delobjekt
2
OCM
264; 272
Motivord
blommor
Klassifikation:NM
koppar; dryckens servering
Klassifikation HeM
porslin
Gruppering
Kultur
Signering, påskrift, stämpling
403/41 [på a]
Materialkategori
keramiskt material
Material
porslin
Teknik
glaserat
Beskrivning

Mustaschkopp, av porslin. Rund kopp, breddad upptill, med ett öra. Vitglaserad, med räffeldekor i relief, samt tryckt blomarrangemang på ena sidan av koppen och förgylld linjedekor. I koppen ett mustaschskydd i form av en kant med en halvcirkelformad öppning mot sidan av koppen, dekorerad med förgylld organisk linjedekor.

Tillhörande fat, dekor med fyra tryckta blombuketter samt förgyllda kanter.

Stämpel på koppen: "403" på linje, under linjen "41".

Funktion
Mustaschskyddet i koppen förhindrar att den med vax friserade mustaschen vidrör den varma drycken. Skyddet har dubbla funktioner, dels att förhindra att vaxet hamnar i drycken, dels att förhindra att drycken fläckar mustaschen.
Historik
Mustaschkoppen sägs ha uppfunnits av engelsmannen Harvey Adams på 1800-talet.
Källor, Wikipedia - beskrivning av
en.wikipedia.org
Personnamn - Tidigare ägare
Persson, Anna Petrea
Tidpunkt - Födelse
1898-09-20
Tidpunkt - Död
1957-08-27
Yrke
handsksömmerska
Samtidiga förvärv
610--616-57
Tidpunkt - Förvärv till museet
1957-11-27
Förvärvsomständigheter - Till museet
gåva
Företagsnamn - Förvärvat från
Helsingborgs arbetsnämnd för blinda

Leave a comment

You can comment on the object here. We moderate all comments before publishing.