logo

Carlotta - the museum database

bild

DIG_2024_143 :: fotografi

Object description
Texten tillhörande den röda halsduk som knutits om midjan på statyn Torso vid Helsingborgs konserthus. Detta var en del av en manifestation den 21 april 2024, Overshoot Day, dvs den dagen på året då vi förbrukat det vi får av våra resurser för att hålla jordens uppvärmningsnivå inom rimliga gränser.
Sakord
fotografi
Inventarienummer
DIG_2024_143
Titel - Verkets
Torso
Motivkategori
föremål
Motivord
halsduk; klimat; staty
Svenska ämnesord
klimat; stickning
Klassifikation HeM
klimat
Personnamn - Fotograf
Grahn, Irene
Yrke
dramapedagog på Dunkers kulturhus, programproducent för scenkonst barn och unga dramapedagog på Dunkers kulturh
Witting, Birgitta
Tidpunkt - Födelse
1963-04-24
Yrke
antikvarie
Gruppering
Foto
Tidpunkt - Fotografering
2024-04
Fototeknik - Svartvit, färg
färg
Mediatyp - Analog, digital
digital
Beskrivning
Texten tillhörande den röda halsduk som knutits om midjan på statyn Torso vid Helsingborgs konserthus. Detta var en del av en manifestation den 21 april 2024, Overshoot Day, dvs den dagen på året då vi förbrukat det vi får av våra resurser för att hålla jordens uppvärmningsnivå inom rimliga gränser.
Historik
Rebellmammorna i Nordvästra Skåne. För mig började det med att jag på något sätt ville sätta mig in i klimatfrågan mer och samtidigt göra något praktiskt tillsammans med andra. Jag hade hört av en vän om Rebellmammorna som företeelse och följt en del aktioner på håll. I höstas fick jag höra att det skulle vara en manifestation i Malmö och bestämde mig för att åka ner. Det blev en regnig men fin upplevelse av kvinnors fredliga men kraftfulla handlande i en viktig fråga. När jag senare fick reda på att man även startat i Nordvästra Skåne, gick jag med i den gruppen direkt. I början av 2024 började det talas om en nationell manifestation i Stockholm på Overshoot Day, dvs den dagen på året då vi förbrukat det vi får av våra resurser, för att hålla jordens uppvärmningsnivå inom rimliga gränser (ökning m max 1,5 grad). Den dagen skulle infalla 21/4 för Sveriges räkning… Manifestations idén var att sticka halsdukar, 1,5 meter långa, 1,5 dm breda och röda till färgen för att tydligt markera 1,5 grads gränsen. Dessa skulle sättas samman och dras runt riksdagshuset för att påminna alla politiker och allmänheten att det är allvar nu, vi måste ställa om alla, nu, för att vår jord ska klara att bära oss. Då aktiverade jag mitt kamratgäng, Silverladies, frågade om dessa kvinnor ville hänga på och bli stommen i Nordvästra Skånes bidrag. Det ville till min glädje alla. Jag tog på mig samordnarrollen. Sagt och gjort, jag förmedlade de nationella riktlinjerna för detta organiskt växande projekt och alla satte igång. Vi sågs sen hemma hos varandra för att sticka, prata med både allvar och skratt, fika och helt enkelt mötas över uppgiften. Gruppen utökades efter hand med andra i området. Till slut hade vi fått ihop drygt 22 meter att skicka till Stockholm. En av oss som ändå skulle köra till barnbarn i Stockholm langade in alla Skånes kassar ( hundratals meter!) i bilen och tog allt till samordnarna där. Det slutliga antalet meter som samlades in i Stockholm blev 4200 meter! Hemmavid bestämde vi oss för att göra en lokal aktion genom att fortsätta sticka, virka, sy, nya röda strimmor av hopp och kraft. De skulle vi sätta upp på statyer eller andra maktsymboler den 21/4 som en pendang till den nationella händelsen. Vi hade några möten i stan med representanter från Höganäs, Ängelholm, Helsingborg och Landskrona. På samtliga ställen fick man själv välja ut var man ville sätta upp, men det skulle ske just den 21/4 och tas ner den 27/4. Så skedde och i I Helsingborg, där vi var flest, avslutade vi med att fika tillsammans. Nu ser vi fram emot att träffas en avslutande gång för att knyta ihop cirkeln och även blicka framåt. Vad vill vi göra med detta härliga nätverk förutom att fortsätta tillhöra och agera i Rebellmammorna? Det är frågan. Men att träffas och prata är den finaste gåvan och en viktig del i den demokratiska processen. Hälsningar Irene Grahn Rebellmamma
Litteraturhänvisning
Helsingborgs Dagblad 2024-04-21 "Tillsammans stickar vi en röd linje för klimatet" [se arkivhänvisning]
Förvärvsomständigheter - Till museet
gåva
Personnamn - Förvärvat från
Grahn, Irene
Yrke
dramapedagog på Dunkers kulturhus, programproducent för scenkonst barn och unga dramapedagog på Dunkers kulturh
Licens - media
In Copyright

Leave a comment

You can comment on the object here. We moderate all comments before publishing.