Från bildning för kvinnor till kunskap för alla
Fackskolan för huslig ekonomi börjar sin verksamhet 1895 och är resultatet av många appeller om att utbildning behövs för att lindra den ohälsa och fattigdom som finns i samhället. Genom industrialisering och urbanisering sker stora samhällsomvandlingar under 1800- talet vilka medför ett behov av ämnet Home Economics. Ämnet införs i många västländer t.ex. i Tyskland och England vilka blir förebilder för Fackskolan i Uppsala.
Fackskolan börjar med att utbilda skolkökslärarinnor, lärarinnor i kvinnlig slöjd och lärarinnor i barnavård. Dessa yrken inom hemmets sfär är på denna tid enbart till för kvinnor. Vilket är en av tidens självklarheter! Senare tillkommer utbildning till ekonomiföreståndare 1918 (numera kostekonomer) och till dietister 1977.
År 1961 förstatligas alla lärarutbildningar och Fackskolan heter nu Seminariet för huslig utbildning i Uppsala. Genom 1977 års högskolereform blir seminariet en del av Uppsala universitet och namnet ändras till Institutionen för utbildning av barnavårdslärare, ekonomiföreståndare, hushållslärare och textillärare, BEHT. 1987 ändras namnet till Institutionen för hushållsvetenskap, IHV, skälet är omstruktureringar av utbildningarna.
Idag är den bildning som skapades av och för kvinnor en självklar universitetsutbildning för alla intresserade studenter. En utbildning som behövs för att skapa ett hälsosamt och hållbart samhälle.