logo

Carlotta - the museum database

Jie Keramik, Aktiebolaget Jie Johnson

Visat namn
Jie Keramik; Aktiebolaget Jie Johnson
Företagsnamn
Jie Keramik; Aktiebolaget Jie Johnson
Tidpunkt - Verksamhetsstart
1942
Tidpunkt - Verksamhetsslut
1992
Gruppering
Foto; Kultur
Historik

Jie grundades 1942 av John Evert Johnsson, J E = Jie.

Företaget började med träprodukter och den första anställda personen var möbelsnickaren Hugo Karlsson. År 1944 flyttade firman till Gantofta och ombildades till aktiebolag. Man sålde glas och keramik från andra tillverkare, som man köpte in, dekorerade och sålde vidare. John Evert dekorerade dock inte bara färdigproducerad keramik utan formgav själv och lät producera. År 1952 startade Jie egen produktion av keramik. Under 1950-talet anställdes också formgivare Ella Bergstrand och något senare Anita Nylund.

År 1960 började en modern industribyggnad byggas på området i Gantofta, tidigare hade det använts klassiska hantverkslokaler. Därefter gjordes tillbyggnader successivt.

Från starten hade företaget arbetat mycket med kombinationen trä och keramik i sin formgivning. Från om med slutet av 1960-talet började företaget också att arbeta med kombinationen järn och keramik.

I mitten av 1960-talet skedde en stor förändring på företaget, då det skedde en övergång från hushållsgods till prydnadsgods. Formgivare Elsa Söderberg anställdes, och i samband med det startades ett samarbete med Elsi Bourelius (år 1965), som var en känd formgivare inom figurer. Det blev en dramatisk förändring till en specialisering på prydnadsgods. Därför blev det viktigt att komma i kontakt med formgivare som höll på med detta, och år 1967 anställdes formgivare Aimo Nietsovuori.

Utvecklingen av företaget fortsatte under 1970- och 1980-talet med fler formgivare: t.ex. Annika Kihlmann, Maria Ericson, Edit Risberg, Ewa Jarenskog, Staffan Johnson, Bengt Nilsson och Lisa Larson. Huvudsakliga produkter under denna tid är figurer, väggtavlor/-reliefer och ljuslyktor. Företaget hade som mest 120 anställda och var specialiserade på handdekor. Det var på så vis dominerande på segmentet prydnadskeramik.

Det blev ett stilskifte omkring decennieskiftet 1970-1980. FRån att tidigare haft mycket fokus på mörkt brunt och grönt blev det under 1980-talet modernt med ljus keramik.

År 1980 blev Bertil Johnson, son till John Evert, VD för företaget.

Under 1980-talet hade företaget ett projekt tillsammans med WWF (World Wildlife Foundation), då Staffan Johnson gjorde en samlarserie med reliefer på utrotningshotade djur. På 1980-talet valdes också landskapsdjur i Sverige, och då fick JIE Keramik ett uppdrag från WWF att formge dessa som reliefer.

År 1992 lades JIE Keramik ned efter konkurs.

Personnamn - Källa
Johnson, Bertil
Nietosvuori, Aimo
alt
Tidpunkt - Födelse
1933-02-26
Tidpunkt - Död
2023-05-24
Yrke
keramiker
Land
Sverige; Sverige
Landskap
Skåne; Skåne
Län
Skåne; Malmöhus
Stad
Helsingborg; Helsingborg
Ort
Gantofta; Gantofta
Adress
Bårslövsvägen 3 [1944-1992]; Hantverkaregatan 5 [1942-1944]