logo

Carlotta - the museum database

1454-2024 :: bonad

Object description
Vävd bonad med lin i varp och ull i inslaget. Vävd i röllakan med mönster i olika nyanser av grönt, rött och blått samt vitt. På baksidan finns två handsydda hankar för upphängning.
Sakord
bonad
Inventarienummer
1454-2024
Motivkategori
figurer, övriga
OCM
353; 531
Motivord
stjärna
Svenska ämnesord
handarbete; röllakan; textil konst; textilier; vävnader; vävnadskonst; vävning
Personnamn - Tillverkning
Sandberg, Enoch
Tidpunkt - Födelse
1907-10-16
Tidpunkt - Död
1997-10-12
Yrke
folkskollärare
Tidpunkt - Tillverkning
1990-tal
Gruppering
Kultur
Materialkategori
textil
Material
lin; ull
Teknik
rölakan; röllakan
Höjd
35 cm
Bredd
31,5 cm
Beskrivning
Vävd bonad med lin i varp och ull i inslaget. Vävd i röllakan med mönster i olika nyanser av grönt, rött och blått samt vitt. På baksidan finns två handsydda hankar för upphängning.
Historik
Rölakan, eller röllakan spårar sitt namn från fornsvenskans ryglakan och betecknar en väv som hängs mellan väggen och ryggen på den som sitter. Vävtekniken är mycket gammalt och spårar sina rötter till både det forna Egypten och Främre Orienten. I Sverige är tekniken känd från Vikingatiden (ca. 700-1100 e.v.t) och är närmast besläktad med den orientaliska vävtekniken kelim och den norska ruteväven. Även om rölakan återfinns utspritt i flera delar av södra Sverige, och sporadiskt i de norra delarna, är tekniken mest talrik i Skåne. Tekniken bygger på den enklaste av bindningar, tuskaft, även kallat tvåskaft. Varje tråd binds över och under över en korsande tråd i både varp- och väftled. I Sverige utförs rölakan framförallt i lin i varpen och ull i inslaget (tråden som vävs). Även om olika rutor kan användas vävs rölakan i regeln som oktagoner. Vid färgbyte slingas trådarna om varandra, så kallad dubbelslingning. På avigsidan bildas då karaktäristiska, flätlika ränder.;

Vävd av Enoch Sandberg på 1990-talet.

Enochs dotter Ingrid berättar:

Pappa var mycket skicklig med sina händer och vävde både flamsk, röllakan samt på den stora vävstolen trasmattor, dukar, gardiner mm. Han kunde också göra fina arbeten i trä (klockor, kistor, vagga, byråer, svarvade ting mm). Jag minns speciellt efter att han pensionerats hur han ofta satt i köket med den mindre vävramen. Det var säkert ensamt ibland när vi tre barn var iväg i skolan och min mamma (som var 20 år yngre) var på sitt arbete. Vårt hem, i ett klassiskt hus från slutet av 50-talet i Ramlösa, var fyllt av både mammas och pappas hantverk. Han vävde ofta minst 4 st av varje sort- en till mamma och en var till oss tre barn.

Källuppgifter
www.barnebys.se
Personnamn - Källa
Ahlinder, Ingrid
Tidpunkt - Födelse
1961-08-18
Tidpunkt - Förvärv till museet
2024
Förvärvsomständigheter - Till museet
gåva
Personnamn - Förvärvat från
Ahlinder, Ingrid
Tidpunkt - Födelse
1961-08-18

Leave a comment

You can comment on the object here. We moderate all comments before publishing.